Wij, robots

Lode Lauwaert

Longlist
2021
Wij, robots
LannooCampus
,
2021
Te koop via bol.com

Als het over technologie en AI gaat, doemt vaak het beeld op van een toekomst met  kwaadaardige, hyperintelligente systemen die de mens overheersen. Wij, robots daarentegen focust op wat zich voor onze ogen afspeelt: (zelfrijdende) wagens, smartphones, apps, stoommachines, kerncentrales, computers en alle andere machines waardoor we ons laten omringen.

Dit boek stelt fundamentele vragen over de impact van nieuwe en oude technologie. Is  technologie neutraal? Beseffen we voldoende dat Big Tech weet wat onze seksuele  oriëntatie, levensbeschouwelijke voorkeur en emoties zijn? En wordt de wereld sinds  de digitale revolutie bestuurd door ingenieurs, of zijn hun uitvindingen slechts een  product van de samenleving?

Lode Lauwaert

Lode Lauwaert

Lode Lauwaert doceert techniekfilosofie aan de KU Leuven. Hij studeerde psychologie en filosofie, en was gastonderzoeker aan de universiteiten van Wenen (Oostenrijk), Stellenbosch (Zuid-Afrika) en Boston (VS). Zijn onderzoek en onderwijs focussen op technologie vanuit ethiek, cultuurfilosofie en wijsgerige antropologie.