Nieuwe kruisvaarders

Sander Rietveld

Shortlist
2021
Nieuwe kruisvaarders
Prometheus
,
2021
Te koop via bol.com

De woedende meute die in januari 2021 het Amerikaanse Congres bestormde droeg kruisen, christelijke vlaggen en spandoeken met Jesus saves. Voor God, volk en vaderland. Op een vreemde manier lijkt het christendom verstrengeld geraakt met radicaal-rechtse idealen. Rechtse populisten flirten opzichtig met het geloof. Thierry Baudet spreekt over ‘onze fantastische religie’. Tegelijk voelt een deel van de conservatieve christenen zich aangetrokken tot het gedachtegoed van bodem en bloed. Christelijke partijen nemen rechts-populistische retoriek en standpunten over. Hoe komt dat? Sander Rietveld groeide op in een orthodox-protestants milieu in de Biblebelt. Met verbazing ziet hij rond Forum voor Democratie en PVV oude bekenden uit deze wereld terug. Waarom laten zij en andere christenen zich meenemen op de populistische muziek? Rietveld onderzoekt zijn eigen verleden en duikt in christelijke netwerken. Hij neemt radicaal-rechtse groeperingen en internationale geldstromen onder de loep om het verbond tussen gelovigen en rechtse populisten bloot te leggen. Die zoektocht voert de lezer langs calvinistische geldschieters, evangelische eindtijdpredikers en katholieke sektes die dromen van een christelijk Rijk.

"Sander Rietveld brengt een thematiek aan die enorm boeit. Van het protestantisme en Trump in de Verenigde Staten, tot het boerenprotest in Nederland: het geeft onze huidige context weer."

Sander Rietveld

Sander Rietveld

Sander Rietveld is politicoloog en werkt als onderzoeksjournalist voor het televisieprogramma Zembla. Hij groeide op in een orthodox-protestants milieu in de Biblebelt. Rietveld onderzoekt zijn eigen verleden en duikt in christelijke netwerken. Over de Russische connecties van Thierry Baudet en over de financiële handel en wandel van Donald Trump maakt hij uitzendingen.